Vaříme pro kojence a batolata

Olga Mengerová

První stravovací návyky jsou základem pro náš celoživotní vztah k jídlu. Každodenní realita a časové možnosti ovšem neposkytují vytíženým maminkám vždycky ideální podmínky pro kreativní vymýšlení při vaření. Stereotypní příprava mixovaných kašiček rychle vyčerpá zásobu nápadů a vy za chvíli hledáte inspiraci na různých internetových stránkách. Můžete tak narazit na spoustu neodborných názorů a diskusí, v nichž se lehce ztratíte.

Kdy a čím začít přikrmovat kojence? Jaká strava prospívá batoleti? Co přijde k chuti dětem v 7. až 9. měsíci, v jednom a dvou letech? Jaké jsou správné dávky jednotlivých živin, zásady přípravy pokrmů či základní požadavky na hygienu a vybavení kuchyně? Odpovědi na tyto otázky spolu s více než dvěma stovkami vyzkoušených receptů usnadní maminkám rozhodování, čím ve správný čas nasytit nejmladšího člena rodiny.

Každá správná maminka chce, aby její dítě mělo co se týče výživy to nejlepší. Správný poměr živin, množství i načasování jídla je tak trochu alchymie, o které je potřeba mít základní znalosti. Proto vznikla praktická kniha Vaříme pro kojence a batolata, v níž najdete důležité informace pěkně pohromadě s velkým množstvím receptů.

O autorovi

Olga Mengerová

Česká dietní sestra, autorka kuchařských knih, dietetických příruček a knih o zdravém způsobu života. Olga Mengerová, která celý svůj profesní život zasvětila práci dietní sestry a nutriční terapeutky, řadu let působí v IKEM a je také členkou sekce nutričních terapeutů ČAS. Získala významnou cenu za celoživotní dílo. 

Recenze a články

V části s recepty se naučíte sestavovat pestrý jídelníček, který je laděný podle sezónních potravin. Varianty se dají různě kombinovat tak, aby vyhovovaly i vybíravějším dětem. Čtenáři na této knize nejvíce oceňují, že recepty jsou jednoduché, z běžně dostupných surovin a založené na české kuchyni. Zahrnují jídla s různými druhy masa i ta bezmasá, sladké pokrmy, přílohy či saláty.

S věkem dítěte se recepty čím dál více přibližují stravě dospělých členů rodiny. S tím souvisejí také zásady správného stolování, které si děti budou osvojovat. S knížkou Vaříme pro kojence a batolata od Ottova nakladatelství se z přípravy dětského jídla nikdy nestane nudná rutina. Vařit zdravě a bez chemických přísad v kupovaných potravinách tak zvládne úplně každý.

První stravovací návyky jsou základem pro náš celoživotní vztah k jídlu. Každodenní realita a časové možnosti ovšem neposkytují vytíženým maminkám vždycky ideální podmínky pro kreativní vymýšlení při vaření. Stereotypní příprava mixovaných kašiček rychle vyčerpá zásobu nápadů a vy za chvíli hledáte inspiraci na různých internetových stránkách. Můžete tak narazit na spoustu neodborných názorů a diskusí, v nichž se lehce ztratíte. Napůl příručka a napůl kuchařka od výživové specialistky Olgy Mengerové je založená na celoživotních zkušenostech s dětskou výživou.

Podle věku dětí se dělí do dvou částí, kdy jedna je určená pro kojence a druhá pro batolata. Prozradí vám, kdy a čím můžete začít své dítě přikrmovat a jaká skladba jídla mu bude prospívat. Dále pak třeba, jaké zásady byste při přípravě pokrmů měli dodržovat, na co si dát pozor z hlediska hygieny nebo jaké vybavení je nutné v kuchyni mít.

Víte, že většina českých dětí má ve svém jídelníčku příliš mnoho soli? Přitom sůl představuje pro tak malé tělíčko nadměrnou zátěž pro ledviny a vytváří nesprávné stravovací návyky. Malé děti často dostávají na talíř zcela nevhodné potraviny typické pro jídelníček dospělého, které obsahují příliš mnoho soli.

Archiv

Kontaktní formulář

Máte dotaz ke Knize měsíce? Neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám jej zodpovíme.